Meny Stäng

Välkommen till vårt fantastiska ackrediterade lab

Välkommen till vår provtagningsenhet. Här kan du ta prover alla helgfria vardagar och ingen tidsbokning behövs. Ta med din legitimation.

Vårt laboratorium har öppet måndag-fredag kl 7:00-12:00.

För att få provsvar samma dag måste du ta dina prover före kl 11.30. Prover som lämnas senare under dagen skickas iväg för analys nästkommande dag.

Morgonurinprov

Hämta ett provtagningskärl på ditt närvårdslaboratorium eller din mottagning. Ta provet då du kissar första gången på morgonen. Du ska helst ha hållit urinen i blåsan minst fyra timmar. Låt den första portionen urin rinna ut innan du samlar i kärlet. Förvara urinprovet svalt i väntan på att det lämnas på laboratoriet.

Fasta

Om du har blivit ombedd att fasta, exempelvis gällande blodfetter, betyder det att du inte bör äta 12 timmar före provtagningen och fram till dess att provet är taget. Det är tillåtet att dricka vatten, kaffe och te men utan sötningsmedel, grädde och mjölk. Ta dina mediciner som vanligt om du inte har fått andra instruktioner.

Remiss

För att vi ska veta vilka prover som ska tas måste du ta med remissen som du har fått av din läkare. Det vanligaste är att din läkare har gjort en elektronisk remiss och då finns den redan hos oss.

Barn

Försök att förbereda ditt barn innan provtagningen och berätta om den, så kommer det att gå mycket lättare. Små barn bör vara pigga, mätta och ha torr blöja för att bättre kunna hantera smärtan.

Provtagningen kan ske på olika sätt, antingen venöst i armvecket/på handryggen eller kapillärt som stick i fingret/på fotsulan. Provtagaren avgör vilket sätt som är bäst för ditt barn.

Provtagningen bör få ta tid. Tala gärna med barnets läkare eller provtagaren om eventuell bedövning av huden inför provtagningen. Smärtstillande plåster/kräm, exempelvis Emla, kan ges till alla barn som vill ha smärtlindring. Plåster kan däremot inte användas vid stick i fingret.

Plåstren sätts på minst två möjliga provtagningsställen och bör sitta på huden minst en timme för att få tillräcklig effekt. Efter att plåstren tagits av bör man vänta 10-15 minuter innan provtagning.

Kontakta oss